De eerste ´overgang´
Door: Peter
Blijf op de hoogte en volg Peter
12 November 2007 | Nicaragua, Managua
Tis hier nu (23.00 u) nog boven de 20 graden en ik zit in een aircon-lobby van een wel redelijk luxe maar ietwat prijzig hotel; vergeleken met de Montezumo-standaard dan. Ik heb me gedoucht en hou me verder een beetje gedeisd vanwege de warmte en het advies je hier ´s avonds in het donker niet op straat te begeven.
De laatste week Montezumo was zowiezo wel anders, vergeleken met de voorgaande, vanwege het gezelschap van Lea, een Duits ´madchen´ dat ook een paar weken bij Jose en Leticia verblijft. Ze trof het niet echt want ze kwam maandag aan in de stromende regen en de volgende (zonnige) dag is ze flink lekgestoken door de mosquitos, met een zelfde soort zwelling tot gevolg als bij mij destijds. Alleen was het bij haar een stuk pijnlijker. Maar goed, na een paar dagen ging het weer beter en hebben we ons met ons vieren, in wisselende samenstelling, weer redelijk nuttig kunnen maken op en rond de finca. Daarnaast was het toch leuk om eens wat aanspraak te hebben met de ´nachbar´; letterlijk en figuurlijk. Lea is studente Engels en Spaans en is voor een werkstage van een jaar in Costa Rica op een Duitse school. Een gezellige kletskous is het ook, net als jij Silke, ha, ha. Maar dan in het Engels voornamelijk.
Ook wel makkelijk hoor zo´n lerares Spaans in de buurt; ze heeft mijn ´afscheidsspeech´ voor het logboek van Jose en Leticia gecorrigeerd (de schade viel gelukkig mee;). Als je andere ´extranjeros´ zoals Lea Spaans hoort praten pik je daar ook een hoop van mee. Het Spaans vergt nog wel de broodnodige concentratie bij mij.
Wat het werk betreft was het een beetje afbouwen: douchekop van mijn ´suicide-douche´ vervangen, een pilaartje van een wastafel stucen, mijn speech schrijven en toch ook nog wat koffiestekjes planten op het laatste stuk open grond en de laatste koffiebonen plukken op een helling (zo steil, gelijk een zwarte ski-piste) helemaal aan de andere kant van Jose´s terrein.
Vrijdag heeft Leticia ons nog getrakteerd op een overheerlijke Costaricense pizza en zaterdag heb ik nog wat laatste dingetjes in Puriscal kunnen regelen voor de doorreis. Jose heeft mij vanmorgen naar de bus gebracht in Puriscal en daar hartelijk afscheid genomen. Ik word zeker voor een paar dagen terugverwacht in ´febrero´, al was het alleen maar vanwege het Karaoke-duet dat ik beloofd heb met Leticia te zingen. (Tja, het doet wat met een mens hoor, zo´n vakantie:-) Daar was het zaterdagavond te koud voor in restaurant Montezumo. Iedereen loopt overigens de laatste dagen te rillen van de kou in Costa Rica; voor hun begrippen is het zeker een stuk kouder en natter dan normaal, met ook nog een behoorlijke wind erbij. Dat voelt voor mij wel vertrouwd natuurlijk, gezien de tijd van het jaar.
Dus het was letterlijk een hele overgang in één dag; alsof je uit het vliegtuig vanuit Nederland op je zomerse vakantiebestemming aankomt. Zo zit ik hier dan ineens weer in de hitte in een voor mij nog onbekende stad, want aangekomen in het pikkedonker en direct naar een hotel gesleept door een ijverige taxichauffeur. Morgen eerst maar een ander 'hospedaje' zoeken in het centrum, eens zien hoe Managua zich aan mij openbaart en of er nog iets moois en authentiek is te vinden. Want ook hier zijn ultra-moderne shoppingmalls, McDonalds, Pizzahut, KFC, Herz en alle andere Westerse ´geneugten´ te vinden, dus ik hou mijn hart vast.
Mucho suerte de Pedro
12 November 2007 - 08:32
Jeanet:
hoi Peter, ik wens je veel plezier op jouw nieuwe stek...ga je hier ook werken of even bijkomen voor je weer doorreist??
vandaag schijnt hier de zon na dagen weer eens alleen is het hier 9gr.!! maar het ziet er een stuk vrolijker uit.
lieve groet van MAX en Jeanet
12 November 2007 - 17:59
Yvonne:
Hoi Peter.
Erg interessant en boeiend om je mailtjes iedere keer te lezen en de foto's, leuk om vooral die koffieplantages erop te zien.Ik hoop dat je die talen snel onder de knie kan krijgen, is wel zo makkelijk.20 graden is toch wel een heerlijk temperatuurtje.
Wij zitten hier aan de max.temp.9 graden en min.2graden. Morgen misschien natte sneeuw, we zien wel wat we nog allemaal krijgen.
We blijven je volgen op je reis en wensen je veel zegen toe.
Tot mails weer,groetjes, Yvonne en de familie. -
14 November 2007 - 22:36
Eric M:
Hoi Peter,
Ik geniet echt van je verhalen en avonturen op de plantage. Het lijkt me heerlijk op zo'n helling beetje bonen plukken, zonnetje gecombineerd met het nodige zweet, door de plaatselijke arbeidsomstandigheden, op je gezicht en genieten van de natuur om je heen. Heb je ook foto's van al die vrolijke diertjes die rondom je kruipen, springen of vliegen?
Ben benieuwd hoe het zal zijn op je volgende bestemming. Het is altijd weer spanend als je s'avonds laat op een vreemde bestemming in een vreemd land aankomt. Je kent alleen de verhalen van onderweg en wat je gelezen hebt, en toch is het dan de volgende dag totaal anders dan verwacht en valt het altijd mee.
Hier in Hillegom gaat alles ze gangetje. Zoals je weet zit een vere trip voor ons er eventjes niet in, kids en werk, dus uitdaging genoeg. Maar het voordeel van werken met vluchtelingen is dat ik dagelijks te maken heb met vele culturen en dat is een wereldtrip opzich. En er is genoeg werk nu we weer een nieuwe inburgeringswet hebben en een Generaal Pardon. Ook verwacht ik hierover de komende tijd weer het nodige politieke gekakel tussen links en rechts.
Nou genoeg over mij ik ga me weer voorbereiden op de ambtenarij en het uitleggen van de nieuwe inburgeringswet die ze zelf niet begrijpen.
Groetjes Eric + fam.
15 November 2007 - 15:23
Helma En Mark:
Ziet er gaaf uit! Ook die pizza trouwens maar dat heeft er denk ik ook mee te maken dat het hier ongeveer lunchtijd is en we niet echt van de computer zijn weg te slaan (zeker nu we net hebben ontdekt dat we misschien naar een voetbalinterland kunnen dus dat moet echt verder uitgezocht worden :-) ). Geniet ze en ja, hou onze website vooral bij om te zien wat je nog allemaal staat te wachten!! -
16 November 2007 - 14:39
Ellen:
Hoi Peter,
Geen grapjes over de overgang,mensen op leeftijd?, Nu die kathedraal van La Legue is goed stucwerk zeg, over een grap gesproken.
Veel plezier in Nicaragua, en ga je nu op nog op doorreis of waar ga je nu heen voor een werk/vakantie gebeuren?
Grt. Ellen